Gode historier på barndommens ø

Aktiviteter på Endelave

Kaninoen på Endelave

Kaninoen er en vandring Endelave rundt. Kaninoen opstod som vandrerute i 2018 i forbindelse med Aktiv Ø, Endelave Idrætsforenings sommeraktiviteter for sejlere og sommergæster.

Den var min idé, og jeg gik den som guide i den første spæde tid.

På Endelave finder du ro og fred – og en masse kaniner. Der er ikke garanti for at se kaniner på endagsture. Faktisk synes jeg, at du skal unde dig selv lidt mere tid på øen, end hvad du kan nå mellem første og sidste færge. Så er du også garanteret at se kaniner.

I videoen fortæller jeg om lidt af det, jeg laver på Endelave. Og hvordan der er en sammenhæng mellem de forskellige ting, jeg laver.

Produktion: Kystlandet/Ketil Theisen, Go North

Lægeurtehaven rundvisning

Endelave Lægeurtehave

Siden 2021 har jeg passet planterne i Lægeurtehaven på Endelave. Nu er jeg blevet så fortrolig med det hele – og jeg har eksperimenteret med at bruge urterne til snaps og te – så jeg tilbyder rundvisninger og smagninger i haven. Læs mere om det her.

Writers Walk på Endelave

Jeg laver selvfølgelig også Writer’s Walks på Endelave. Og det er en helt særlig oplevelse at vandre og stoppe op for at skrive i den ro, der er på øen. Du kan finde datoer for Writer’s Walks og læse mere om dem her.

Vil du have en helt særlig Writer’s Walk på Endelave, kan du deltage i et skønt retreat den 7.- 9. juni 2023. Det foregår på det gennemrestaurerede Bøgaa i udkanten af naturområdet Øvre. Læs mere om det her.

Bøgaa - pensionat
Kaninoen med lokal guide - strand

Din lokale guide

Min baggrund for at guide rundt på Endelave er, at jeg er kommet på øen, siden jeg var helt lille. Mine bedsteforældre havde sommerhus på Endelave, fordi de forelskede sig i øen, mens de var forstanderpar på feriekolonien Louisenlund i 1950erne og ’60erne. Jeg er født i april 1969. Mine forældre tilbragte juli 1968 med at hjælpe mine bedsteforældre på Endelave. You do the math.

Jeg selv har sommerhus på Lynger og bor dels dér, dels i Horsens. På mine Kanino-ture gør vi holdt ved mit sommerhus for at spise. Der er også mulighed for at låne toilettet.

Kaninoen kort forklaret

Turen øen rundt er på 21 kilometer. Vi går mod vest fra havnen (mod uret) og går det første stykke langs stranden. Her passerer vi Suderbjerget, der rettelig burde hedde Kaninbjerget så fuld af kaninhuller, som det er. Ved lavvande kan vi ved Mølle Hage se sælerne hvile sig på Møllegrunden ud for kysten.

Kysten rundt langs Kloben mod Klinten er stenet og udfordrende at vandre på. Vi passerer en indsø med et frodigt fugleliv og mange vilde planter. Ved Klinten går vi langs den stenede strand med den stejle skrænt tronende over os. Herefter følger vi en trampesti langs kysten til Søndermølle. Her kan man tage en afstikker op til Lægeurtehaven, før man fortsætter Kaninoen. 

Mini-Kaninoen med lokal guide

Kysten ændrer sig konstant

Godt 3 kilometer længere henne ad kysten kommer sommerhusområdet Lynger, hvor hovedparten af øens sommerhuse ligger. Her er en badebro, hvor man i sommerhalvåret kan tage sig en dukkert.

Efter vi har rundet Lynger Hage følger vi kysten nordpå til Øvre. Underlaget her er en blanding af trampestier, sandstrand og nogle få steder stenstrand. Kysten ændrer sig konstant og kan varierer meget fra gang til gang. Der er selvfølgelig også stor forskel afhængig af tidevandet.

Ved Øvre går vi ind og følger grusvejen Øvre rundt. Har man tid og overskud kan man tage en afstikker en ekstra kilometer ud på spidsen og få en ’Skagensoplevelse’ af bølger, der slår mod hinanden fra forskellige retninger.

Vi går ad grusvejen langs Flasken, der er Endelaves vadeområde. Her er et rigt fugleliv, som kan studeres nærmere fra Fugletårnet på Strandvejen. Det sker ofte, at vi i løbet af turen får øje på en af øens havørne.

Gå Kaninoen med lokal guide

Øens historier

Normalt kan man nå turen rundt om Endelave på en dagstur med færgen. Der er dog også naturlejrplads, sheltre, kro og campingplads, så man kan overnatte og dele turen over to eller flere dage.

På mine guidede ture fortæller jeg om øens historie og de seværdigheder, vi passerer undervejs. En af mine kilder til øens historie er Jens Toft, den 95-årige ejer af Endelave Flyveplads. Ham har jeg skrevet en artikel om tidligere. Læs mere her.

Kom med

Writers Walk sætter fokus på lysten og modet til at skrive.
Prøv en Writers Walk

Prøv en Writers Walk

Få en video tilsendt, hvor jeg guider dig på en Writers Walk. Videoen koster dig kun din mailadresse.

Og du får derudover en masse tips til at skrive og vandre. 

Tak! Nu skal du bare bekræfte din tilmelding i mailen, jeg har sendt til dig.