Gode historier på barndommens ø

Aktiviteter på Endelave

Endelave Writers Walk - strand

Gå og skriv på Endelave

Er I en gruppe, der vil have jeres egen skræddersyede Writer’s Walk på Endelave, så laver jeg gerne en til jer.

Kontakt mig, så aftaler vi emne, varighed og hvor turen går hen.

Skriv på kontakt@writerswalk.dk eller ring 26 13 72 60.

Snapsesmagning 2023

Smag på urtesnaps

I min tid i Lægeurtehaven er jeg blevet optaget af at lave snaps af urter. Jeg har lavet snaps af mere end 25 forskellige urter og laver gerne et arrangement for jer om urtesnaps.

Hør om brændevinens historie og smag hvor forskelligt urtesnapsene smager. Smag fx timian, skovmærke, birkeblade, perikon, brændenælde, lakrids, bronzefennikel, anisisop, kvan, citronverbena, slåen, gul snerre, hyben, bjørnerod og kvæde.

Send en mail på kontakt@writerswalk.dk for at høre nærmere.

Kaninoen på Endelave

Kaninoen er en vandring Endelave rundt. Kaninoen opstod som vandrerute i 2018 i forbindelse med Aktiv Ø, Endelave Idrætsforenings sommeraktiviteter for sejlere og sommergæster.

Den var min idé, og jeg gik den som guide i den første spæde tid.

På Endelave finder du ro og fred – og en masse kaniner. Der er ikke garanti for at se kaniner på endagsture. Faktisk synes jeg, at du skal unde dig selv lidt mere tid på øen, end hvad du kan nå mellem første og sidste færge. Så er du også garanteret at se kaniner.

Læs mine insidertips til Kaninoen her.

I videoen fortæller jeg om lidt af det, jeg laver på Endelave. Og hvordan der er en sammenhæng mellem de forskellige ting, jeg laver.

Produktion: Kystlandet/Ketil Theisen, Go North

Writers Walk på Endelave

Jeg laver selvfølgelig også Writer’s Walks på Endelave. Og det er en helt særlig oplevelse at vandre og stoppe op for at skrive i den ro, der er på øen.

Måske kommer roen af, at kurset begynder og slutter med en færgetur, hvor du får ro til at tænke over tingene, fordi du ikke kan andet end lade dig transportere. Måske er det bølgesuset og havets konstante nærhed.

Writer’s Walk på Endelave er lidt dyrere. Men du får fuld valuta for pengene. Afsæt en hel dag – mærk virkningen et helt år.

Luftfoto Endelave
Kaninoen med lokal guide - strand

Din lokale guide

Min baggrund for at guide rundt på Endelave er, at jeg er kommet på øen, siden jeg var helt lille. Mine bedsteforældre havde sommerhus på Endelave, fordi de forelskede sig i øen, mens de var forstanderpar på feriekolonien Louisenlund i 1950erne og ’60erne. Jeg er født i april 1969. Mine forældre tilbragte juli 1968 med at hjælpe mine bedsteforældre på Endelave. You do the math.

Jeg selv har sommerhus på Lynger og bor dels dér, dels i Horsens. På mine Kanino-ture gør vi holdt ved mit sommerhus for at spise. Der er også mulighed for at låne toilettet.

Kaninoen kort forklaret

Turen øen rundt er på 21 kilometer. Vi går mod vest fra havnen (mod uret) og går det første stykke langs stranden. Her passerer vi Suderbjerget, der rettelig burde hedde Kaninbjerget så fuld af kaninhuller, som det er. Ved lavvande kan vi ved Mølle Hage se sælerne hvile sig på Møllegrunden ud for kysten.

Kysten rundt langs Kloben mod Klinten er stenet og udfordrende at vandre på. Vi passerer en indsø med et frodigt fugleliv og mange vilde planter. Ved Klinten går vi langs den stenede strand med den stejle skrænt tronende over os. Herefter følger vi en trampesti langs kysten til Søndermølle. Her kan man tage en afstikker op til Lægeurtehaven, før man fortsætter Kaninoen. 

Mini-Kaninoen med lokal guide

Kysten ændrer sig konstant

Godt 3 kilometer længere henne ad kysten kommer sommerhusområdet Lynger, hvor hovedparten af øens sommerhuse ligger. Her er en badebro, hvor man i sommerhalvåret kan tage sig en dukkert.

Efter vi har rundet Lynger Hage følger vi kysten nordpå til Øvre. Underlaget her er en blanding af trampestier, sandstrand og nogle få steder stenstrand. Kysten ændrer sig konstant og kan varierer meget fra gang til gang. Der er selvfølgelig også stor forskel afhængig af tidevandet.

Ved Øvre går vi ind og følger grusvejen Øvre rundt. Har man tid og overskud kan man tage en afstikker en ekstra kilometer ud på spidsen og få en ’Skagensoplevelse’ af bølger, der slår mod hinanden fra forskellige retninger.

Vi går ad grusvejen langs Flasken, der er Endelaves vadeområde. Her er et rigt fugleliv, som kan studeres nærmere fra Fugletårnet på Strandvejen. Det sker ofte, at vi i løbet af turen får øje på en af øens havørne.

Gå Kaninoen med lokal guide

Øens historier

Normalt kan du nå turen rundt om Endelave på en dagstur med færgen. Der er dog også naturlejrplads, sheltre, kro og campingplads, så du kan overnatte og dele turen over to eller flere dage.

På mine guidede ture fortæller jeg om øens historie og de seværdigheder, vi passerer undervejs. En af mine kilder til øens historie var Jens Toft, der drev Endelave Flyveplads til sin død som 96-årig i 2022. Ham har jeg skrevet en artikel om tidligere. Læs mere her.

Kom med

Writers Walk sætter fokus på lysten og modet til at skrive.
Prøv en Writers Walk

Prøv en Writers Walk

Få en video tilsendt, hvor jeg guider dig på en Writers Walk. Videoen koster dig kun din mailadresse.

Og du får derudover en masse tips til at skrive og vandre. 

Tak! Nu skal du bare bekræfte din tilmelding i mailen, jeg har sendt til dig.